Borta bra, men hemma bäst.... Eller?

Hej allesammans!

 

Nu har vi befunnit oss på svensk mark i tre veckor och inser att det är dags att avsluta bloggen. Vi har precis haft en presentation om vår resa för lärarna inom hälsovetenskap. I veckan ska vi delta i en "studera utomlandsmässa" på LTU. Vi har berättat många historier om vår tid i Liberia och Tanzania för nära och kära, men det är svårt att förklara hur bra vi haft det, vilka minnen vi skapat och vilka underbara personer vi träffat. Vi längtar tillbaks!!!

 

Just nu befinner vi oss återigen i Luleå och arbetar på vår C-uppsats som börjat ta form. Det har varit svårt att gå från afrikas "chillstil" till svenskarnas effektivitet. Vi har minst sagt varit trögstartade och tagit många korta dagar i skolan... Det är svårt att koncentrera sig när det ända vi vill prata om är Liberia.

 

Vi stötte på en del kulturkrockar under vår tid i Liberia, men konstigt nog så upplever vi det även i Sverige, trots att det här ska vara "hemma".

 

1. KRANVATTEN!!!! Vilken lyx att slippa konka på tunga vattenflaskor från mataffären. Här behöver man bara slå på kranen för att släcka törsten.

 

2. Dusch. Att kunna stå hur länge man vill och njuta av varmvattnet (vatten överhuvudtaget?!!), är en obeskrivlig känsla. Så fort man blir lite svettig kan man ta del av lyxen, HEJDÅ fuktiga tvättlappar!

 

3. Adjö svettiga dagar, tjena kylan! Vi befinner ju oss i Luleå, där det är en 40 graders skillnad mot Liberia (från 35 grader till minus 5)

 

4. ICA/Willys/Hemköp/KONSUM, you name it. WE LOVE YOU. Ni har ju allt!!!!! (Utom alkohol.... Vi kan inte påstå att vi saknat systembolaget).

 

5. Svensk sjukvård! Ida hade ett envist sår i två veckor i Afrika. Det räckte med 2 dagars antibiotikabehandling för att det skulle läka. Vi älskar svensk sjukvård! Och ni som klagar på 3 timmars väntetid på akuten. Tänk dig för en gång till innan du klagar, du slipper amputationer och trycksår och får komma därifrån med livet i behåll.

 

6. Att vistas ute på kvällen. Tänk vad härligt att kunna gå hem som ensam tjej när det är mörkt ute. Vilken frihet!

 

7. Dansandet på nattklubb. Tjejer, ni kan "porrdansa" hur mycket ni vill, i fortsättningen kommer vi inte att stirra och sucka åt er. Er dans är inget jämfört med liberianernas. Vamos!!

 

8. Svenskarnas punktlighet. Vad skönt att veta att om man bestämmer en träff klockan 13.00 så kommer personen i tid, om inte lite innan. Worst case scenario: Du får vänta i 10 minuter. Här slipper man i alla fall vänta i 45 minuter innan man får reda på att personen man har bestämd tid med befinner sig i ett annat land.

 

Tack alla ni som följt våran blogg, vi har varit lite dåliga med uppdateringarna mot slutet. Men vi var upptagna med att leva livet och ta vara på vår tid i Afrika.

 

KRAM!
/ Carolina&Ida