Gratis är gott!

Hej allesammans!
 
Som ni kanske har förstått så spenderar vi en del tid vid Svenska ambassadens pool. Det har vi gjort i 4 veckor nu. Men det är ju inte endast poolen vi använder. Då och då använder vi även deras duschar. Häromdagen när vi låg och solade kom en okänd man fram till oss. Vi suckade och sa för oss själva "Nu ska han minsann fram och hälsa på dom unga tjejerna..". Vi hälsade lite kyligt. Men denna kyla försvann snabbt när han presenterade sig som Hussein, ägaren av compoundet vars pool och dusch vi så flitigt använt. "Do you live here?" frågar Hussein. Lite skamset svarar vi att det gör vi inte, men att tanken var att vi skulle bo i hans andra compound, men att det till slut blev granncompoundet, då hans var fullbokat. Men trevlig var han och sa att han hört talas om oss och att om det var något vi behövde så var det bara att höra av sig. Givetvis ville han ha vårat telefonnummer...  Strax därefter fick vi ett samtal från Hussein. Han hade en kompis som var i behov av sjukgymnastik. Såklart. Och inte länge efter att vi lagt på får vi ett sms som lyder "Nästa gång ni är på besök, kom förbi mitt kontor för en kaffe". "Fan", tänkte vi. "Vi svarar senare" sa vi och några timmar blev till några dagar. I slutet på veckan slår det oss att vi inte svarat. "Vi svarar i helgen" säger vi och går till poolen. Vi hinner ligga där i 5 minuter tills Hussein dyker upp. Skamset skyller vi på att vi inte haft pengar på telefonen. Hussein och hans fru lägger sig olustigt vid poolen. Anställda kommer med vattenpipa åt paret tillsammans med fyra flaskor vatten. Två var givetvis åt oss. Pinsamt, eftersom vi hade våran 1,5 L-flaska stående alldeles intill oss, men inte tackar man nej till gratis vatten. Så inte nog med att vi snyltar på hans compound, vi får även gratis dryck till poolhänget. Vi insåg vid detta ögonblick att vi måste ta en kaffe med Hussein nästa vecka.  Tills vidare väljer vi en annan pool. Behöver vi nämna att Hussein även ringde i helgen? Vi svarade inte.
 
KRAM!
/ Carolina&Ida
 
 
 
 
 

Är dom små så får man ta två!

Hej allesammans!
 
Vi mår bra, faktiskt så bra så att vi (Förlåt Jossan), inte vill åka hem... Får vi stanna?
I fredags hände en väldigt rolig, och såklart pinsam, grej. Vi har tidigare pratat med sjukgymnastassistenten Nuwoe om hur vi gärna hade velat köpa söta sjukhuskläder som hon har på sig på jobbet. Hennes sjukhuskläder är nämligen väldigt söta med olika tryck på, t.ex. tecknade djur. I fredags när vi kom till sjukhuset så ropade hon  på oss och sa att hon hade tagit med sig varsin uppsättning kläder till oss. "Vad snällt!" tänkte vi. Tills hon sa att detta var plagg som inte passade henne längre. Vi reagerade nämligen eftersom hennes storlek på kläderna är nästan vår dubbla.. Hon tar fram två enfärgade byxor och tröjor (hon hade missat detaljen att vi ville ha de med tryck på). Vi har inte riktigt lärt oss att säga nej än, så vi gick in i "omklädningsrummet" (dvs. undersökningsrummet) för att byta om. Vi diskuterade hur vi skulle ta oss ur situationen, men sen kom lösningen. Det var nämligen två Idor som fick plats i ett par byxor. Inte så konstigt egentligen, då kläderna är bortskänkta från USA, där L (som det var på kläderna...........) motsvarar XXL i Sverige. Vi visade henne och lyckades skratta oss ur situationen. 
 
I fredags var vi bjudna på tjejmiddag med Anna&Charlotte som sedan övergick till en förfest med trevligt folk. Kvällen startade på Sajj (obligatorisk närvaro en fredagskväll), men avslutades på ett annorlunda sätt. Vi hamnade nämligen på en genuin liberiansk nattklubb, där vi åt kött som vi hoppas var ko(??), men man vet aldrigt.. Det är inte ovanligt att liberianska tjejer kommer fram och vill dansa väldigt närgånget med oss, lite oklart om det verkligen är "vänskap" som dom är ute efter...
 
Lördagen var en bakisdag i sängen men avslutades på Lila Brown där det var spanskt tema. De slagna hjältarna försökte socialisera i soffan, men gav upp relativt tidigt (02.00 är tidigt i Liberia). Men det var en trevlig kväll!
 
Söndagen bestod av en dagsutflykt till ett "zoo" där vi fick se krokodiler, strutsar och kossor. Exotiskt. Därefter blev det lite beachvolleyboll på Myrtle beach med ett gäng latinos. Ida fick en hel folksamling runt sig när barnen ville kramas och plocka snäckor. Ida kanske måste checka in fler bagage om hon ska få med alla söta barn hem...
 
KRAM!
/ Carolina&Ida

Bildbomb - del 6lib

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I need an African man, a strong black man!

Hej allesammans!
 
Bloggrekord igår, 86 besökare. Vilka är ni allihopa?! 
Jag behöver en stor stark, svart man som kan handskas med min kärlek. Ja, det är sången vi sjunger på varje dag. Jag skulle rekommendera att alla lyssnar på "Waist&Power" med 4x4, för den kommer att gå på repeat på varje förfest! Och ni ska veta vad liberianerna älskar att höra oss sjunga på den. Varje gång blir det en folksamling runt oss, med män som skrattar. Och detta sker ofta på rehabiliteringscentret, kanske inte så professonellt...
 
Fredagen var ingen vanlig dag, för det var fredag den 13e! Skoja bara... Eller, det var det faktiskt, men nu syftar vi mer på att Ida fyllde år! Och det är inte varje dag man fyller år. Och det är absolut inte varje dag man firar en födelsedag i Liberia. Dagen började med "skönsång" från Carro. Men denna skönsång var blek i jämförelse med sången som Ida fick på sjukhuset. Där fick hon sång både på engelska och swahili. Inte illa! Som födelsedagspresent från JFK-hospital så fick Ida utföra kontrakturprofylax på strokepatienter och patienter med stelkramp. Vilken gåva! Efter arbetspasset skulle vi till det finare (och därmed dyrare) fiket på Hotel Royal för att fira med tårta. Tystnaden som uppstår när personalen på rehabiliterinscentret tror att de alla är medbjudna och ska bli bjudna på tårta (9x80 kr.......), Därefter blev det ytterligare sång, men denna gång på fiket då några amerikaner började sjunga när ljuset på tårtan tändes. I inlägget innan skrev vi att vi ätit världens godaste tårta. Vi tar tillbaks det. NU har vi gjort det. Kvällen spenderades med vänner där det grillades och dracks bubbel. Kvällen avslutade givtvis på Sajj (Monrovias svettigaste, men bästa, nattklubb).
 
Helgen har bestått av små utflykter och lördagskvällen avslutades med singstar fram till klockan 06.00 på morgonen... Men vad gör ett fåtal timmars sömn när det vankas poolenhäng dagen efter?
 
KRAM!
/ Carolina&Ida

Bildbomb - del 5

Sol&Bad vid poolen
 
På väg till Robertsport
 
Daniel&Ida på Robertsport
 
När det regnar passar vi på att duscha ute!
 
Prince fixade färska cocosnötter åt oss!
 
Surflektioner
 
Ost&Vinkväll a la Kiruna
 
Middag på Golden Beach
På väg till Sajj
 
Robertsport
 
Golden Beach
 
Africa Hotel
 
Obligatorisk hoppbild
 
Robertsport
 
Robertsport
 
Daniel vid stranden
 
 
Robertsport
 
Hotel Africa
 
Volleyboll
 
Efterrätt på Hotel Royal
 
Efterrätt på Hotel Royal
 
Lunch på Golden Beach
 
Golden Beach
 
Ida fyllde år!!
 
Grillfest för födelsedagsbarnet!
 
Vi <3 Prince!
 
Blue lake
 
Blue lake
 
 
 
 

VIP - såna är vi!

Hej allesammans!


Veckan började med det vanliga morgonmötet. Men det här mötet blev inte som de andra. Då den liberianska engelskan är väldigt svår att förstå, så vet vi inte vad som gick fel, men mötet avslutades med det tredje världskriget. Av det lilla vi förstod så handlade det om utskrivning av hjälpmedel. Det sjuka är att det högljudda bråket skedde framför patienterna. Och ingen verkar bry sig? Och som om detta inte var nog, så skulle dom idag (torsdag) ha ett möte om incidenten. Det inleddes med att chefen sa att det var oacceptabelt att bråka framför patienterna. Vad händer? Efter att alla ber om ursäkt drar bråket igång igen, ännu en gång framför patienterna. Har dom kommit fram till något? Vi tror inte det.


Hur ska vi klara oss när vi kommer hem?? Nu har vi vant oss med en livsstill där vi behandlas som kändisar. Vart vi än går är det folk som stirrar, pekar, vinkar, visslar, hälsar och ropar komplimanger efter oss. Häromdagen skulle vi till Cellcom och fixa internet. Vi hade fått höra att det här är en bökig process som ofta tar flera timmar. Taxichauffören sa att det kunde ta flera timmar, beroende på hur mycket folk som är där. I måndags när vi skulle dit var det strålande sol och vi var riktigt otaggade på att spendera eftermiddagen inomhus. När vi kommer dit ser vi att det är fullsmockat och vi antar det värsta. MEN. Vad händer?? Ivriga försäljare springer fram till oss och försöker sälja på oss de dyraste paketet. Vi säger att vi är ute efter det billigaste paketet, men trots detta är vi ändå eftertraktade kunder. Försäljarna börjar nämligen öppet att bråka om vem som ska hjälpa oss. En dragkamp om vår dongel startar. Väldigt pinsamt. Den större försäljaren vinner dragkampen och tar med oss till väntrummet. Det är smockfulllt. Men vad gör det när man är en ung svensk tjej i Liberia? Vi får nämligen gå före alla andra kunder och använda oss av ”business line”. Vi är klara inom 10 minuter. Behöver vi nämna att internet suger?? Eftermiddagen spenderades i strålande sol vid poolen.


I tisdags jobbade vi på vår allmänbildning och blev experter inom economic development, micro-insurance och rroman gypsies. Vi var nämligen på ”Nerd night”, där olika presentationer hölls. Mycket intressant! Men kvällens höjdpunkt var när bordet bredvid oss beställde in en födelsedagstårta till ett av sällskapet. Vi fick givetvis smaka och ÅÅ vad vi njöt. Bästa chokladtårtan EVER.


För övrigt så har nedräkningen börjat!!!! Nedräkningen till när våra extraföräldrar kommer hem med våran långa lista av svenskt godis. MUMS!!!!!!!!!!

Och sist men inte minst, Ida har en bekännelse...
Mamma Maria, igår gjorde Ida det hon lovade dig att inte göra, förlåt förlåt förlåt.. Hon åkte motorcykel i Liberia... Men Carolina slapp hämta henne på bårhuset så det gick bra!
Pappa Lars, du behöver inte vara orolig, Carolina har inte åkt motorcykel.. än...


KRAM!
/Carolina&Ida


Kackerlackor i sängen!!!

Hej allesammans!
 
Vi nämner ständigt den liberianska tiden och många av er tänker säkert "Ska dom inte lära sig snart?". Och ni har alldeles rätt! Det krävs bara 4 veckor för att två unga tjejer ska lära sig. Härom dagen skulle vi upp till den medicinska avdelningen med sjukgymnasten Sam. "We will go up to the ward at 9, right?" säger han till oss. "Absolut", tänker vi. MEN. Vi har den liberianska tiden i bakhuvudet och väntar oss att det kan bli senare än så. Jajamän, 09.30 när vi fortfarande sitter och väntar går Sam bort för att köpa frukost....... 10.15 kom vi äntligen iväg till avdelningen. Men vi förberedde oss för det värsta och hade vår kära kortlek nära till hands under väntan.
 
Igår gick vi upp tidigt för att bege oss till Robertsport med ett gäng kompisar. Bilfärden tog 3 timmar och var minst sagt skumpig. När vi väl kom fram stod beachvolleyboll och surfning på agendan. Det var inte alla som vågade sig ut och tur var nog det, för Augustine (vår liberianska surflärare) hade nog fått hjärtstillestånd om han fått se flera tuttar. Nipslip och flashningar i stuk med "girls gone wild" var inget ovanligt. Men med tanke på att det ända vi betalde honom för lektionerna var ett mål mat, så ser vi "tuttchokarna" som en del av betalningen. Nästa gång får vi förbereda oss med en t-shirt över. Gärna inte vit?
 
Eric Rylén, vi saknar dig! Men nu har vi äntligen hittat din ersättare, nämligen din tvillingbror från Trollhättan, Daniel. Herregud, vad ni är lika både till sättet och till utseendet...
 
Vi har inte haft besök av våran favoritinsekt, kackerlackan, på ett par dagar (Vart har alla våra husdjur tagit vägen?!), men dom kommer minsann och hälsar på oss i sömen. I natt vaknade Ida i ren panik av att hon hade två kackerlackor i sängen. Hon var alldeles övertygad och "vaken", såsom hon brukar vara mitt i natten (som den där gången i Kiruna då Carolina väcktes av Ida som hade svårigheter med att väga sitt huvud på kudden. WTF?). Efter några skrik och lite hysteri, kunde vi somna om. Men det var inte långvarigt. En timme senare vaknar Carolina av att en snabb jäkel till kackerlacka springer upp längs hennes arm. Hysteriskt skriker hon på Ida som tvingas lysa med ficklampan medan Carolina sökte igenom sängen. Men ännu en gång fanns det ingen kackerlacka där.. Det kanske är Åkes och Berts andar som förföljer oss i sömnen??
 

Vi avslutar inlägget med ett par bilder från förra veckan.
 
KRAM!
/ Carolina&Ida
 
 
 
 

Party like a rockstar

Hej allesammans!

Idag har vi gjort stan! Vi vågade oss ut med våran inhemska guide och vakt från compoundet, Prince. Stackarn fick följa med oss från butik till butik i 35 graders värme. Ni ska veta, att det är inte enkelt att shoppa i Monrovia. Men är man envis så kan man hitta en nål i en höstack och komma hem med ett helt okej klädesplagg. Det var väldigt skönt att kunna gå på stan utan att ha en massa karlar efter sig. Prince skrämmer bort dom!
Alla vet att charmen med att resa är att man upptäcker och provar på nya saker. Men hur många kan säga att de festat med FN-trupper, där männen är i samma ålder som ens egna föräldrar? Förra lördagen skulle bli en ganska lugn kväll, med en fest hos FN-volontärerna, men slutade på en kinesisk nattklubb med gungande dansgolv, där ”Papa Marino” och hans partners in crime betalade drink efter drink. Och kvällen slutade inte här… VARNING!! Vill ni inte bli besvikna på oss, var vänlig sluta läsa här.


Som sagt, så blev det en del dricka för alla inblandade, även chauffören….. Ni som känner oss, vet att vi är ansvarsfulla tjejer. Eller hur? MEN. Den kinesiska nattklubben låg ca 15 minuters bilfärd från stan. ”Papa Marino” som agerade chaufför, hade druckit en hel del… (Vi går inte in på detaljer). Inte nog med det, vi satt 5 personer i baksätet. Förlåt mamma och pappa. MEN VI ÖVERLEVDE!
Alla tyckte att vi var fjantiga (alla kom från olika nationer och där är det inte lika strängt med att dricka och köra). Men vi vill inte hamna på JFK-hospital, så det där gör vi inte om! Till vårat försvar så ringde vi vår taxichaufför, även fast alla tyckte att vi var löjliga, men han sov… Papa Marino erbjöd att ordna Idas 23-årsfest, men vi tackade snällt nej… Vi ska ju faktiskt äta tårta!

KRAM!
/libCarolina&Ida


Vi lever!

Hej Allesammans!

Många undrar hur vi har det här nere och ni skulle bara veta.. Vi må kanske inte ha en dusch och har en och en annan kackerlacka till husdjur (har vi berättat att vi fått tillökning? Kackerlackan Orvar och råttan Robert). Vi var ju tvungna att ersätta kackerlackorna Ove och Ynge och ödlorna Åke och Bert (RIP). Men vi har det bra och mycket är tack vare våra extraföräldrar som tar så väl hand om oss. Inte nog med att Kristina och Per förser oss med mat, erbjuder sig att handla med svenskt godis till Liberia åt oss, utan vi har till och med fått en egen tvättdag hos dom. När vi saknar våra föräldrar hemma (vilket vi faktiskt gör, åtminstonde ibland……), kan vi gå hem till Kristina och Per och bli omhändertagna. Så föräldrar, lärare och Jossan: Ni behöver inte oroa er för oss! Den här veckan har vi också börjat ta oss friheten att besöka den Svenska ambassadens pool. Väldigt praktiskt, då den ligger 10 meter från vårat Compound. Lite vardagslyx sådär.

Ikväll ska vi äta middag med de nya svenskarna, Anna och Charlotte. De är två studenter från Lund som ska praktikera på Action aid i 6(!!!) månader. Världen är allt liten, för det visar sig att Carolina och Anna gått på samma skola tillsammans i Sollentuna. Efter middagen blir det (såklart) party party. Juan fyller år!

KRAM!
/ Carolina&Idalib


Kan man lära gamla hundar att sitta? NEJ

Hej allesammans!

Oops, we did it again… Ännu en gång har vi varit exemplariska svenskar, som aldrig kan lära sig den Liberianska tiden, utan är så punktliga. I måndags spöregnade det när vi skulle till sjukhuset. Precis innan vi skulle gå, får vi ett samtal från vår omtänksamma sjukgymnast, Sam. Han tyckte synd om oss som skulle behöva gå en 10 minuter lång promenad till sjukhuset i spöregnet. Istället erbjöd han sig att hämta oss med sin bil. ”GUD, så  snällt”, tänkte vi. ”I’ll pick you up in 10 minutes”. Vi väntade inomhus i 10 minuter, innan vi klev utanför dörren. Vi vill ju inte bli blöta! Vad händer?? Jo. Vi står och väntar i spöregnet i 20 minuter. Helt dyblöta, väljer vi att gå tillbaka och vänta på vår veranda. 5 minuter senare får vi ett sms som lyder ”Don’t worry, I’ll come for you”. 10 minuter senare ringer det på telefonen ”I’ll be there in 5 minutes”. Med den liberianska klockan i bakhuvudet, går vi ut 10 minuter senare. Vad händer?? Det lilla torra vi blivit under väntan, försvinner snabbt då vi står i spöregnet i 15 minuter till. När Sam väl anländer säger han ”Oh, you’re so wet!”. Vad hade han förväntat sig? Det slutade med att vi anlände till sjukhuset 1 timme försent, betydligt blötare än vad vi varit om vi valt att promenera i regnet till sjukhuset. Som grädden på moset, satt alla och väntade på oss. Vi var faktiskt en timme sena till måndagsmötet. Oops. 

KRAM!
/ Carolina&Idaili


Ida är förlovad!

Hej bloggen!
 
Ursäkta bloggtorkan, men vi har varit utan internet och tangentbord. Men nu är det åtgärdat och vi har köpt det coolaste externa tangentbordet, ever! Det här är nämligen rött, vattentätt (Yaaay, nu kan vi skriva C-uppsats vid poolen!!!) och gjort av gummi, så det är ihopfällbart. Etersom vi haft ett rejält uppehåll från bloggen, så ska vi kompensera med många blogginlägg! Mycket har ju hänt sedan sist…

Alla våra friare har försvunnit! Ett nej är tydligen ett nej, även i Liberia. Fast, nej och nej… För att slippa lunchdejten så fick vi dra till med att Ida är förlåvad (Grattis Anton!!) och Carolina har en pojkvän (Vem är du??).

Den här veckan ska vi börja arbeta lite mer självständigt på sjukhuset. Vi började veckan med att delta i läkarstudenternas ”ground round”. Jösses, vilken pers för eleverna! De har sin ground round varje dag mellan 9-12 där de går runt bland sina patienter och blir korsförhörda av sina lärare om allt från mediciners verkningsmekanism till hur en undersökning ska gå till. Nu när vi ska börja arbeta lite mer självständigt, vill vi göra det på vårat sätt, vilket innebär att vi sett till att få delta i läkarnas överrapportering för att få mer information om patienterna. Det som vi ser som självklart, tycker Sam är underligt. ”Ska ni vara med varje dag?!”. Själv så använder han och sjukgymnastassistenterna en annan teknik. De går runt på avdelningen och tittar bakom skynket till varje säng och avgör med ett ögonkast om det är en potentiell patient.
Trots att mycket skiljer svensk och liberiansk sjukgymnastik åt så går det inte att förneka att Sam är väldigt medicinskt kunnig. Inte så konstigt egentligen, då det är en lång process för att bli sjukgymnast, där han dessutom är utbildad sjuksköterska och sjukgymnastassistent. Vi var med om en händelse på akuten, där en medvetslös patient kom in. Sam påbörjade undersökningen medan läkarna stod bredvid. När läkaren väl ingrep tittade han på patientens ögon och sa något i stil med ”He’s in chock. Take him to the other ward”. Mannen körs ut i rullstol av de anhöriga(?!!), men Sam stannar dom och får läkarna att inse att läget är kritiskt och att de bör undersökas på plats. Mannen slängs upp på en brits, där kläderna slits av och han undersöks öppet framför alla andra patienter. I den situationen kände vi oss ganska hjälplösa och var utanför vår trygghetszon..

KRAM!
/ Carolina&Ida